Podcast
Blog
Trainen

3 super waardevolle manieren van oefenen: simulatie, case study en scenario

Een voetbal coach die uitlegt en aanwijzingen geeft over waar de spelers moeten staan en hoe ze moeten reageren op een bepaalde spelsituatie, WEET dat er na de uitleg geoefend moet worden. Want als een speler de spel theorie alleen cognitief begrijpt, dan betekent het nog niet dat hij deze situatie tijdens een wedstrijd herkent en er ook op de goede wijze op reageert.

Elke trainer en L&D-er weet dat als je niet oefent en uitwisselt, maar alleen theorie behandelt, dat dan de transfer naar de werkvloer niet echt op gang komt. En het doel van elke leeractiviteit, is natuurlijk niet de leeractiviteit zelf… het is datgene wat je er in het ‘echie’ vervolgens mee kunt.

Toch wordt er over het algemeen weinig echt geoefend of kennis gemaakt tijdens leeractiviteiten of trainingen. Veel vaker is de leraar of spreker de alwetende die de theorie verkondigd en ook al een checklist klaar heeft liggen. Vandaar dat we in deze aflevering de top 4 aan lekkerste manieren onder de aandacht brengen waarin deelnemers zelf hun eigen kennis maken, aanscherpen en uitwisselen.

Behalve de oude vertrouwde rollenspellen/ oefengesprekken zijn er zoveel leuke manieren om te leren door uit te wisselen. Wat maakt nou toch dat bijna elke trainer zich blind staart op rollenspellen? Als ze al oefenen.

Geen Rollenspellen maar Oefengesprekken

Deze zijn slim om te gebruiken als deelnemers hun gespreksvaardigheden willen verbeteren. De facilitator of deelnemer zelf komt met een situatie die ze wel eens tegen komen en die ze lastig vinden, en vervolgens oefenen ze deze met een acteur.

In aflevering 14 (Geen saaie rollenspellen meer: hoe zet je acteurs goed in?!) hoor je hier meer over.

Case study

Bij een case study bekijken deelnemers een film of lezen een stuk over een echt gebeurde situatie. Ze krijgen zoveel mogelijk informatie over bijvoorbeeld een bedrijf of een CEO en lezen of zien wat voor keuzes en strategieën deze organisaties of leiders toepasten.

Daarna reflecteren ze in hun eentje of met elkaar over wat ze vinden van deze case. Wat kunnen ze ervan leren? Wat zouden ze anders hebben gedaan? Wat maakt de leider tot een bewonderingswaardig persoon, of juist verwerpelijk?

De waarde zit hem erin dat de mensen allemaal dezelfde case study lezen en hun beelden met elkaar vergelijken. Ze leren elkaars waarden goed kennen, maar leren ook hoeveel ze van elkaar kunnen leren. De gedeelde beelden gaan veel dieper dan één enkel lid van het team zou kunnen hebben. Ook kun je na afloop oefenen met deze case. Het kost L&D-ers wel wat meer tijd om een goede case study op te snorren of er zelf een te ontwerpen.

Scenario

Bij een scenario krijgen deelnemers een fictief scenario te horen of lezen, waarna ze in actie komen om het scenario ook echt uit te voeren.

Vervolgens evalueren ze hun handelen op snelheid, slimheid, effectiviteit of zelfs in hoeverre hun acties overeenkwamen met de kernwaarden van hun organisatie.

De waarde zit hem erin dat er verder wordt gegaan dan praten over hoe ze iets zouden aanpakken maar ook zich afvragen of hun eigen aanpak wel de slimste of beste is. Juist doordat anderen met een verfrissende blik komen of het scenario heel anders lezen… leert iedereen. Ook een evaluatie na afloop heeft veel waarde omdat alle deelnemers er weer van leren.

Simulatie

Bij een simulatie bouw je de werksituatie van een medewerker na. Dat kan door bijvoorbeeld echt 70 kilo bloembollen op een tafel uit te storten en vervolgens te vragen de bollen te sorteren en pellen. De waarde van de oefening zit er vervolgens in doordat verschillende mensen verschillend omgaan met het sorteer en pel proces, de deelnemers leren van het observeren en discussiëren met elkaar. Zo kunnen ze tot een slimmere aanpak komen en deze ook ‘in het echt’ uit proberen.

Minder tastbaar maar even zo waardevol, kan een simulatie zijn door bijvoorbeeld de performance cijfers van 3 vestigingen of winkels na te bootsen. Deze deel je uit aan de deelnemers en je vraagt hen de cijfers te bestuderen en ze te ranken op een bepaald criterium. Of juist te kiezen hoe ze de vestiging manager van elke vestiging het best kunnen ondersteunen door haar te bellen.

De waarde zit hem er bij deze variant in dat deelnemers van elkaar leren hoe iedereen kijkt naar de cijfers en welke verschillende keuzes ze maken. Zo creëren ze samen kennis.

Critical incident methode

Hieraan besteedden we al aandacht tijdens aflevering 26. Klik hier om die te beluisteren

Deze methode gebruik je als je samen met je mensen wilt afstemmen wat het slimste is om te doen, tijdens een incident dat regelmatig voorkomt. Je kiest een situatie die regelmatig voorkomt en waarbij het er echt op aan komt hoe iemand op dat moment reageert. Alle mogelijke reacties die collega’s kunnen geven passeren de revue en met elkaar kalibreren ze wat ze de slimste en meest wenselijke reacties vinden.

Geen enkele voetbaltrainer of coach gelooft dat het slalommen tussen de pionnetjes tijdens de training belangrijk is zodat, mocht een voetballer ooit pionnetjes tegenkomen op het veld, zij er dan snel doorheen kan slalommen. Nee het gaat natuurlijk om het passeren van een tegenstander. Het gaat om wat de voetballer laat zien tijdens de wedstrijd. Als dat na bepaalde oefeningen beter gaat, dan vier je feest.

Dus welke methode je ook selecteert, breng de situatie vervolgens terug naar het echte leven. Naar de werksituatie. Want elk team kan leren van het bouwen van een vlot, maar als ze in het echt zelden of nooit een vlot bouwen, wat hebben ze er dan aan? Vertaal het naar hun werk.

Boks,
Jeanne

Luister hier via Spotify
Luister hier via Apple


Bekijk hieronder de aflevering via Youtube

Podcast
Blog
Trainen

#

115

3 super waardevolle manieren van oefenen: simulatie, case study en scenario

5/11/2022
16min