De juiste trainingspartner kiezen: standaard of maatwerk?
Als L&D’er of inkoper van trainingen sta je regelmatig voor een belangrijke keuze: werk je met een standaard trainingsbureau of ga je voor een partner die leeractiviteiten op maat ontwikkelt?
Het helpt om je af te vragen waar jouw organisatie staat als het om jullie kijk op Leren en Ontwikkelen gaat. Om goed te kijken, helpt het om naar de bekende Diffusion of Innovation (Everett Rogers) te kijken te kijken, met de verdeling van Innovators, Early Adopters en de massa daarachter. En vooral: de Chasm die daartussen zit. Deze Chasm (Geoffrey Moore) stelt dat het in ouderwetse industrieën lang kan duren voor dat dit gapende gat wordt overbrugd.
De Chasm: waar zit jouw organisatie?
De Innovators en Early Adopters, aan de linkerkant van de Chasm, kiezen vaak voor op maat gemaakte leeractiviteiten. Zij willen impact en meetbare resultaten, ook al betekent dit dat er tijd geïnvesteerd wordt in de samenwerking met opleidingskundigen. Dit noem ik Opleidingskundige bureaus of Maatwerk Bureaus

Aan de rechterkant van de Chasm bevinden zich organisaties die nog genoegen nemen met een training ‘van de plank’. Binnen deze groep zijn twee soorten aanbiedende bureaus te onderscheiden:
1. De standaard trainingsbureaus – Zij bieden kant-en-klare trainingen zonder aanpassingen. Snel inzetbaar en relatief goedkoop.
2. De modulaire aanbieders – Zij knippen en plakken bestaande modules aan elkaar (noemen dit soms maatwerk) en bieden daarmee een semi-standaard oplossing. Iets flexibeler, maar nog steeds niet volledig toegesneden op de specifieke behoeften van een organisatie.
De voordelen en nadelen per optie
Werken met standaard trainingsbureaus of modulaire aanbieders als je organisatie rechts van de Chasm zit:
Voordelen:
- Snelle implementatie: weinig of geen voorbereidingstijd nodig.
- Relatief lage kosten per deelnemer.
- Deelnemers ervaren vaak een prima training met herkenbare inhoud.
- Administratief eenvoudig: als inkoper hoef je slechts één keer in te kopen, de rest gaat vrijwel automatisch.
Nadelen:
- Trainingen zijn niet echt op maat, waardoor de impact beperkt blijft.
- De taal, context en casuïstiek sluiten vaak niet aan bij de organisatie.
- Er is geen structurele gedragsverandering of meetbare impact op lange termijn.
- In veel gevallen leidt een standaardtraining niet tot blijvende resultaten, wat betekent dat de investering uiteindelijk geen tastbare waarde oplevert.
Werken met een Opleidingskundig Maatwerk bureau (Links vóór the Chasm)
Voordelen:
- De training is volledig afgestemd op de organisatie en de medewerkers.
- de kans op echte gedragsverandering en blijvende impact is vele malen groter.
- De resultaten zijn meetbaar en afgestemd op KPI’s of organisatie-doelstellingen.
- Als L&D’er ben je niet alleen inkoper, maar werk je samen als partners met de trainer aan een effectieve leeroplossing.
Nadelen:
- Meer tijdsinvestering: je moet als inkoper en als L&D’er meer betrokken zijn.
- De kosten zijn hoger, omdat er maatwerk geleverd wordt.
- De samenwerking vraagt om een actieve dialoog en co-creatie.
Early warning signals: herken je met wie je te maken hebt bij het zoeken van een partner?
Want elk bureau of ZZP-er heeft een mooie website en prijst zichzelf gloedvol aan. Wil je snel bepalen of je met een standaard trainingsbureau of een opleidingskundig bureau werkt? Let dan op deze signalen die mij vaak een indicatie geven hoe ze kijken naar leren:
Taalgebruik:
- Spreken ze over ‘cursussen’ en ‘trainers’ en kennisoverdragen of standaard checklists? → Standaard trainingsbureau.
- Spreken ze over of over ‘leeractiviteiten’ en ‘facilitators’ en impact meten? → Opleidingskundig bureau.
Vragen die ze stellen:
- Vragen ze vooral naar logistieke details (aantal deelnemers, datum, locatie)? → Standaard trainingsbureau.
- Vragen ze naar de gewenste impact, doelen en KPI’s? → Opleidingskundig bureau.
Aanpak:
- Wordt direct een catalogus met standaardmodules aangeboden? Of leveren ze binnen no time een uitgewerkt programma? →Standaard trainingsbureau.
- Willen ze eerst met jou in gesprek over uitdagingen en behoeften? → Opleidingskundig bureau.
Resultaatgerichtheid:
- Wordt succes gedefinieerd als ‘tevreden deelnemers’? Is de 8,7 op de evaluatie leidend? → Standaard trainingsbureau.
- Wordt succes gedefinieerd als ‘gedragsverandering en meetbare impact’? → Opleidingskundig bureau.
De visie van Brain Bakery: alleen impact telt
Bij Brain Bakery kiezen we er bewust voor om te werken met organisaties die streven naar echte, meetbare impact. Dat betekent dat we uitsluitend werken met bedrijven aan de linkerkant van de Chasm – Innovators en Early Adoptors: organisaties die niet genoegen nemen met een training van de plank, maar willen investeren in blijvende gedragsverandering en meetbare resultaten. Én in een te gekke beleving voor de lerenden. Wij noemen dat No More Boring Learning.

We erkennen dat de sector van standaardtrainingen groot is en dat er alleen al in Nederland honderdduizend professionals hun brood mee verdienen. Dit is geen waardeoordeel over hun werk, maar simpelweg een erkenning van onze visie: wij geloven dat leren pas zinvol is als het daadwerkelijk een verschil maakt in de praktijk.
Wat past het beste bij jouw organisatie?
De keuze tussen standaard en maatwerk hangt af van de behoeften van je organisatie. Wil je snel een training kunnen draaien zonder al te veel gedoe? Dan zijn de standaard of modulaire bureaus een logische keuze. Wil je echter impact en meetbare resultaten? Dan is investeren in een op maat gemaakte training de juiste weg.
Waar je ook voor kiest, zorg ervoor dat je bewust bent van de voor- en nadelen en dat je een partner selecteert die past bij de ambities van jouw organisatie.