De kunst van het samenwerken
‘Kom je weer naar kantoor?’
‘Ik dacht het niet!’
De kunst van samenwerken: ben jij een magneet of een afstoter?
Stel je dit voor: je collega’s komen ’s ochtends binnen. Één blik op jou, en ze weten hoe de dag zal verlopen.
Slaan ze opgelucht adem? Of lopen ze met een grote boog om je heen en gaan ze liever thuiswerken?
Gemiddeld brengen we zo’n derde van ons leven op het werk door. Dat zijn ontzettend veel uren waarin we afhankelijk zijn van samenwerking met anderen om doelen te bereiken, projecten te voltooien, en soms zelfs simpelweg de werkdag prettig door te komen.
Het draait allemaal om één vraag:
Hoe fijn ben jij als collega?
Samenwerken is topsport
Een goede collega zijn is niet vanzelfsprekend. Je kunt niet alles afdoen met: “Zo ben ik nou eenmaal.”
Samenwerking vraagt meer. Reflectie. Aanpassing. Groei.
De vraag is: doe jij dat?
Waarom dit belangrijk is
Toxische werkomgevingen beginnen vaak bij slechte werkrelaties. Wist je dat 50% van de mensen hun baan opzegt vanwege hun manager of collega’s? Dat blijkt uit onderzoek van Gallup.
Je directe collega’s bepalen je werkgeluk. Zijn ze ondersteunend en fijn om mee te werken? Dan stijgt niet alleen de sfeer, maar ook de productiviteit.
Maar het omgekeerde is net zo waar. Negatieve interacties werken als een domino. Ze halen motivatie, teamdynamiek en prestaties onderuit.
Kortom: hoe jij je opstelt, maakt het verschil. Voor jezelf én voor je team.
Met deze 15 gewoonten maak je het verschil.
Je wordt een magneet.
Iemand waar iedereen mee wil samenwerken.
15 Gewoonten van mensen met wie het makkelijk samenwerken Iis
1. Kalm in de storm
Je behoudt helderheid onder druk. Wanneer alles chaotisch wordt, blijf jij een anker voor het team. Je neemt betere beslissingen in crisissituaties en brengt focus wanneer dat het meest nodig is.
2. Vindingrijk
Je stopt niet bij “dit kan niet.” Obstakels zijn puzzels om op te lossen, niet muren om voor te stoppen. Je zoekt creatieve oplossingen en neemt initiatief om nieuwe wegen te verkennen.
3. Energiegever
Je brengt een gevoel van optimisme dat anderen aansteekt. Je laat mensen zich capabel voelen, zelfs bij moeilijke taken, en je creëert momentum door je enthousiasme. Samenwerken met jou voelt als een energiek zetje in de goede richting.
4. Nederig
Je deelt de eer royaal met anderen. Je weet wat je niet weet en bent niet bang om dat toe te geven. Eerlijkheid en openheid maken je toegankelijk en betrouwbaar.
5. Nieuwsgierig
Je stelt vragen die anderen aanzetten tot nadenken. Je verkent graag verschillende perspectieven en grijpt leermogelijkheden aan. Jouw nieuwsgierigheid is een uitnodiging voor anderen om hetzelfde te doen.
6. Uitgaan van Goede intenties
Je gaat ervan uit dat mensen het goed bedoelen. Je zoekt positieve interpretaties en creëert ruimte voor eerlijke gesprekken. Dit voorkomt onnodige spanningen en bevordert vertrouwen.
7. Fouten toegeven
Je neemt verantwoordelijkheid zonder te verdedigen of uit te leggen. Je richt je op oplossingen in plaats van schuldigen. Door je eigen fouten zichtbaar te leren, geef je anderen de ruimte om hetzelfde te doen.
8. Betrouwbaar
Je doet wat je belooft, en je belooft alleen wat je kunt waarmaken. Door consistent te zijn en proactief te communiceren, bouw je vertrouwen op bij je collega’s.
9. Authentieke gever
Je helpt anderen groeien zonder daar iets voor terug te verwachten. Je deelt kennis en middelen vrijelijk en denkt altijd aan de lange termijn in relaties.
10. Beter maker
Je geeft je volledige aandacht aan degene die spreekt. En je bent er altijd op uit de ander beter te maken. Hiervoor schuw je het niet om met adviezen te komen: zo kan het beter!
11. Lof uiten
Je ziet en benoemt wat anderen goed doen. Je complimenteert oprechte inspanningen en laat mensen zich gewaardeerd voelen. Dit versterkt positieve gedragingen en geeft vertrouwen.
12. Eigenaarschap tonen
Je denkt mee over hoe dingen beter kunnen en wacht niet op toestemming om problemen op te lossen. Je voelt je verantwoordelijk voor het grotere geheel en neemt initiatief om het verschil te maken.
13. Duidelijk communiceren
Je drukt je ideeën helder uit, op een manier die past bij je publiek. Je houdt anderen op de hoogte en maakt complexe concepten begrijpelijk.
14. Realistisch
Je kijkt de feiten recht in de ogen, ook als ze ongemakkelijk zijn. Je blijft eerlijk en oplossingsgericht, zonder te verdwalen in hoe het “zou moeten zijn.”
15. Vriendelijk als standaard
Je leidt met empathie en toont oprechte zorg voor anderen. Je maakt vriendelijkheid een gewoonte, niet een strategie. Dit creëert een veilige en ondersteunende sfeer voor iedereen.
Hoe kun je dit gebruiken?
1. Voor zelfreflectie
Bekijk de lijst en beoordeel hoe goed je deze gewoonten beheerst. Waar blink je in uit? Waar kun je verbeteren?
2. Voor feedback in je team
Gebruik deze lijst om open gesprekken te voeren met je team. Bespreek welke gewoonten jullie als groep kunnen versterken. Vraag collega’s om specifieke feedback op jouw gedrag. Of gebruik onderstaande werkvorm.
3. Om te inspireren
Deel de lijst met je team als inspiratiebron om de samenwerking te verbeteren.
Werkvorm: De Gewoontenscan
Doel
Reflecteren op hoe teamleden elkaar ervaren en inzicht krijgen in persoonlijke verbeterpunten.
1. Voorbereiding
Print de lijst van 15 gewoonten.
Geef elk teamlid een werkblad met drie kolommen:
Gewoonte, Zelfscore (1-5), Feedback van een collega (1-5).
2. Individuele reflectie
Laat teamleden zichzelf scoren op elke gewoonte (1 = kan beter, 5 = uitstekend). Vraag ze ook na te denken over één gewoonte waar ze trots op zijn en één die ze willen verbeteren.
3. Feedbackronde
Organiseer korte één-op-één feedbacksessies binnen het team. Laat teamleden elkaar feedback geven op één of twee gewoonten. Dit kan mondeling of schriftelijk.
4. Actieplan
Vraag iedereen om één verbeterpunt te kiezen en een concreet actieplan te formuleren. Bijvoorbeeld: “Ik wil actiever luisteren door tijdens vergaderingen mijn telefoon weg te leggen en notities te maken.”
5. Terugkoppeling
Plan een follow-upmoment waarin de voortgang besproken wordt en successen gevierd kunnen worden.
Met deze werkvorm en uitgebreide lijst kun je teams helpen reflecteren, groeien en samenwerken met een grotere wederzijdse waardering. Uiteindelijk gaat het niet alleen om beter samenwerken, maar ook om het creëren van een werkomgeving waarin iedereen floreert.
Hoe aantrekkelijk ben jij echt?
Wil je het zeker weten? Print de lijst. Vraag een collega om feedback.
Spoiler alert: het kan confronterend zijn.
Maar dat is precies hoe je groeit.
Begin vandaag.
Word die magneet.
Want werken is geen solo, maar een duet.