Podcast
Blog
Opleidingskunde

Wat L&D-ers kunnen leren van een goede ober; 10 tips

Ik wil het met jullie hebben over een metafoor die ik oppikte in San Diego tijdens een L&D congres. Nadat ik zelf had gesproken en de ergste zenuwen eruit had gelopen stond ik open voor een lezing van een voor mij totaal onbekende vrouw.

En de metafoor die ze met de groep deelde zette me zo aan het denken dat ik de zaal uit moest lopen om de gedachte die ik kreeg uit te werken.

Ze had het over uit eten gaan. En ze vroeg ons wat een ober allemaal doet om je een fijne avond te bezorgen. Heel eerlijk: ik dacht daar gaan we weer met de ober en de klantgerichtheid vergelijking. Ik deed zelfs mijn notitieblok al in mijn tas.

Samen met het groepje waarbij ik was ingedeeld maakten we een lijstje:
- Vragen waar je wel en niet van houdt
- Aanprijzen gerechten passend bij je smaak
- Allergie check
- Bij het uitserveren uitleggen wat wat is en de bereiding meegeven
- Smakelijke maaltijd wensen
- Even ongemerkt checken of alles goed gaat
- Vragen wat je het lekkerste vond
- Checken als je iets niet hebt opgegeten of het niet beviel..
- Iets anders aanbieden als iets niet lekker is
- Zorgen dat je drankjes blijft krijgen als je dat wilt
- Voorkomen dat je een half uur iemands aandacht probeert te trekken als je iets wilt bestellen of de rekening wilt

Enfin je snapt het lijstje.

En toen kwam de metafoor:
'Welk van deze dingen doe jij voor jouw deelnemers tijdens een traject EN welk van deze dingen doe jij voor jouw opdrachtgevers tijdens een traject?'


En hoewel ik dacht dat we het best goed doen, zag ik toch ook kansen voor verbetering.

Deelnemers
We hebben een platform voor de deelnemers voor social learning (www.learningstone.nl) , we maken foto’s en plaatsen die, we geven e-challenges, filmpjes en reflecties. We vragen elke sessie wat waardevol was en wat anders moet.

Opdrachtgevers
Hier zie ik echt kansen voor verbetering. Ja we sturen na een sessie een update, soms zelfs een spraakbericht met bevindingen, we tonen foto’s, we appen. Alleen we hebben er geen proces van gemaakt, waardoor het vaak afhangt van tijd. En de opdrachtgevers merken het, maar we vertellen het niet van te voren.

Hier zijn wat ideeën (in de podcast delen we er nog veel meer die beter passen bij No More Boring Learning)

Communiceren met Opdrachtgevers Of ze nu intern of extern zijn
Om sterke communicatie met opdrachtgevers te realiseren, is het belangrijk om:
1. Regelmatig updates te delen: Houd opdrachtgevers op de hoogte van de voortgang, mijlpalen en uitdagingen door regelmatig updates te sturen.
2. Maandelijkse rapporten: Stel maandelijkse rapporten op met een samenvatting van activiteiten, behaalde doelen en aanbevelingen voor verbetering.
3. Face-to-face meetings: Plan regelmatig persoonlijke gesprekken in om de voortgang te bespreken, vragen te beantwoorden en eventuele zorgen aan te pakken.
4. Opdrachtgeversportal: Creëer een online platform waar opdrachtgevers toegang hebben tot belangrijke documenten, rapporten en andere relevante informatie.
5. Feedbacksessies: Organiseer feedbacksessies waarbij opdrachtgevers hun mening kunnen geven, suggesties kunnen doen en eventuele zorgen kunnen uiten.

Communiceren met Deelnemers
Het opbouwen van effectieve communicatie met deelnemers is van groot belang. Hier zijn tien ideeën om dit te realiseren:
1. Welkomstbrief: Stuur voor aanvang van het traject een persoonlijke welkomstbrief waarin je uitlegt wat ze kunnen verwachten, wat er van hen wordt verwacht en hoe ze contact kunnen opnemen bij vragen.
2. Duidelijke communicatiekanalen: Bied verschillende manieren van communicatie aan, zoals e-mail, een online platform of een chatfunctie, zodat deelnemers gemakkelijk vragen kunnen stellen, feedback kunnen geven en met elkaar in contact kunnen komen.
3. Regelmatige nieuwsbrieven: Stuur regelmatig nieuwsbrieven met updates over het traject, aankomende activiteiten, interessante bronnen en inspirerende verhalen van andere deelnemers.
4. Online community: Creëer een online community waar deelnemers met elkaar kunnen communiceren, ideeën kunnen uitwisselen en ervaringen kunnen delen.
5. Feedbackmomenten: Plan specifieke momenten in het traject om feedback van deelnemers te ontvangen over de inhoud, activiteiten en begeleiding.
6. Interactieve sessies: Organiseer interactieve sessies waarbij deelnemers actief betrokken worden door groepsdiscussies, oefeningen en peer feedback.
7. Persoonlijke check-ins: Houd regelmatig persoonlijke gesprekken om te horen hoe deelnemers het traject ervaren, eventuele vragen of zorgen te bespreken en individuele ondersteuning te bieden indien nodig.
8. Inspireer met voorbeelden: Deel inspirerende voorbeelden en succesverhalen van andere deelnemers om de motivatie en betrokkenheid te stimuleren.
9. E-coaching: Bied deelnemers de mogelijkheid om via e-mail, chat of videoconferenties individuele e-coachingsessies te hebben, waarbij ze persoonlijke begeleiding en ondersteuning ontvangen.
10. Evaluatie en follow-up: Sluit het traject af met een evaluatie en follow-up om feedback te verzamelen over de ervaringen van de deelnemers, behaalde resultaten en mogelijke vervolgstappen.

Door op deze manieren effectief te communiceren met deelnemers en opdrachtgevers, creëren we betrokkenheid, vertrouwen en een gevoel van verbondenheid. Dit draagt bij aan succesvolle trajecten en bevordert het leerproces en de groei van de deelnemers.

Jeanne

Podcast
Blog
Opleidingskunde

#

163

Wat L&D-ers kunnen leren van een goede ober; 10 tips

2/12/2023
25 min