Diversiteit, gelijkheid en Inclusie: het goede gesprek
Praten over Diversiteit, Equity en Inclusie is best lastig.
Daar waar diversiteit is, zijn er meningen, reacties en vinden we iets. Dat vinden komt voort uit dat onze hersenen als hoofdtaak hebben om ons te beschermen tegen gevaar. En dat betekent dat ons brein ons graag een goed gevoel geeft (veiligheid) als de omgeving bekend en voorspelbaar en herkenbaar is… en ons gaat alarmeren als iemand anders is dan wij zijn. Zeker als ze zich ook nog anders gedragen.
Er zijn veel soorten diversiteit. En geen mens is maar 1 ding. Iedereen is een samenstelling uit veel aspecten. Check dit lijstje (dat niet eens compleet is.)
Leeftijd diversiteit
Culturele diversiteit
Sociale diversiteit
Religieuze diversiteit
Seksuele diversiteit
Etnische diversiteit
Lichaamsdiversiteit
Diversiteit in talenten
Talige diversiteit
Deze adviezen stelde ik samen na het volgen van een 5-tal workshops over dit onderwerp. In de podcast bespreek ik met Jan-Peter ook een aantal werkvormen en waarom ze werken, maar hier zijn de adviezen:
Negen adviezen voor het faciliteren van diversiteitsgesprekken op de werkplek of tijdens een training.
De onderstaande adviezen zijn gericht op geplande diversiteitsgesprekken, maar deze technieken zijn ook van toepassing op onverwachte situaties en helpen je om goede gesprekken te blijven voeren wanneer dat nodig is.
1. Zet de toon
Laat deelnemers van tevoren weten dat er een serieuze discussie over diversiteit komt. Dit stelt hen in staat om tot na te denken over diversiteit en zich voor te bereiden en wellicht vast zorgen of vragen die zij graag behandeld willen zien te verzamelen. Wees duidelijk over het doel van het gesprek en wat je ermee hoopt te bereiken. Maak het niet te concreet: ‘iedereen denkt na deze sessie totaal anders’. Want kan komt overtuigen om de hoek kijken. En overtuigen is de vijand van onderzoek. Maar zoek het in een open gesprek, samen onderzoeken…
2. Stel discussierichtlijnen op
Normaal hou ik hier niet zo van maar als het spannend wordt, dan werkt het erg goed. Enkele essentiële die fijn werkten voor mij zijn: luisteren zonder te onderbreken, iedereen de kans geven om te spreken, elkaar niet bekritiseren maar juist schadelijke sociale "normen" en ideeën ter discussie stellen, respectloos taalgebruik en aanvallen vermijden, en anderen toestaan om zonder oordeel diversiteitsvragen te stellen.
3. Maak van het gesprek een brainstormsessie en niet een oplos-sessie
Het aankaarten van verschillen of verdeeldheid moet een gemeenschappelijk doel zijn tussen werknemers dat eenheid en teamwerk aanmoedigt. Bereid enkele vragen over diversiteit voor om het gesprek op gang te brengen op een warme en uitnodigende manier, zodat deelnemers zich veilig voelen om te discussiëren en te delen.
4. Verwacht verschillende standpunten en moedig nederigheid (humility) aan
De identiteiten en meningen van mensen zijn diepgeworteld en beïnvloed door hun familie, gemeenschap, religie, geslacht, enz. van jongs af aan. Er is altijd een grote kans dat er ten minste één persoon defensief reageert wanneer diversiteit op de werkplek wordt besproken. Open het gesprek door mensen gerust te stellen dat dit een veilige ruimte is om kwetsbaarheid en nieuwsgierigheid te uiten. Het hele punt is om empathie en respect te tonen, en een verlangen om de problemen of situaties van anderen te begrijpen. Om een gelijk speelveld te creëren, zullen veel mensen zich eerst een beetje ongemakkelijk voelen.
5. Moedig veel vragen over diversiteit en inclusie aan
Stel namens de groep vragen over diversiteit en spoor de toehoorders aan om ook vragen te stellen. Het geeft hen de kans om te ervaren hoe het is om in de schoenen van iemand anders te staan. Hoe meer ze het perspectief van een ander begrijpen, hoe beter ze zich zullen inleven. Voor een succesvolle diversiteitsdiscussie zijn vragen een cruciaal onderdeel van het proces.
6. "Luister meer dan je spreekt"
Moedig je deelnemers aan om even te pauzeren voordat ze reageren en echt te overwegen of ze iemands bedoeling of gevoelens begrijpen voordat ze veronderstellingen maken of defensief reageren. Als je het gesprek in kleinere groepen voert, is het een goede gewoonte om de punten die anderen naar voren brengen in hun eigen woorden te herhalen om te laten zien dat ze luisteren, betrokken zijn en het willen begrijpen. Als je grotere groepsdiscussies of seminars leidt als een neutrale facilitator, kunt je dit doen namens de vraagsteller om er zeker van te zijn dat iedereen het gehoord en begrepen heeft. Vraag deelnemers om extra uitleg als dat nodig is. “Could you elaborate on that?” werkte erg goed.
7. "Check je privilege"
Vraag je groepsleden na te denken over hoe de voordelen die zij in hun leven hebben gehad, kunnen bijdragen aan hun meningen en acties, of hoe die hen ervan weerhouden hebben de strijd of beleving van anderen te begrijpen of te ervaren. Anderen vragen om op hun privilege te letten moet niet denigrerend overkomen, maar de aandacht vestigen op een echte realiteit waarin de mogelijkheid bestaat om anderen te helpen.
8. Beschaam of verneder niet
Wees bereid als facilitator om schaamte en vernedering de kop in te drukken. Anderen (onbedoeld) beschamen of vernederen om hun mening, opvoeding of naïviteit zal averechts werken omdat het hen zal doen aarzelen om zich weer open te stellen. Die angst creëert dan weerstand. Deze gesprekken kunnen verhit raken, maar de woede of boosheid is waarschijnlijk eerder gericht op onrechtvaardigheden in de wereld in het algemeen, dan op iemand in het bijzonder.
9. Onderzoek aarzelingen
Zoek uit waarom het moeilijk is om te praten. Misschien schamen mensen zich om iets te zeggen omdat ze emotioneel worden of zijn ze bang voor wat anderen van hen zullen denken, maar de kans is groot dat iemand anders hetzelfde voelt en te bang is om zich uit te spreken. Open interacties helpen mensen zich meer verbonden te voelen omdat ze hun overeenkomsten met elkaar kunnen zien. En verbondenheid is een natuurlijk tegengif tegen afstand en meningen. ;-)
Heel veel succes en inspiratie met het aangaan van moedige gesprekken.
Jeanne
En check het goede werk van deze organisatie om inclusievere illustraties te maken: