Podcast
Blog
Organisatie ontwikkeling

Purpose: op zoek naar betekenis.

Één van de fijnste sprekers die ik ken, is Britt Andreatta, PhD. Zij spreekt elk jaar op het congres van de Association for Talent Development (ATD), hét L&D congres dat in Amerika plaatsvindt.

Eerst even voor de mensen die haar niet kennen: Britt is onderzoekster, auteur en CEO van 7th Mind Inc en houdt zich bezig met neurowetenschap, psychologie en leiderschap.

Waarom is zij één van mijn favoriete sprekers en wat maakte haar presentatie zo krachtig?

Dit jaar hield Britt een presentatie over purpose. En in alles dat zij doet doorleeft zij haar eigen ‘purpose’. Een toehoorder voelt dat Britt oprecht wil bijdragen aan beter leiderschap, blijere mensen, succesvollere organisaties. Wat doet ze dan zoal:

·     Ze is altijd actueel en relevant voor haar deelnemers
·     Ze deelt haar kennis gratis met haar deelnemers
·     Ze stuurt nog extra informatie na
·     Ze maakt altijd tijd om na te praten
·     Ze is altijd bereid om op de foto te gaan
·     Ze steekt enorm tijd en moeite in een hele goede en mooie presentatie
·     Ze toont zich kwetsbaar op het podium
·     Ze organiseert een gratis diner voor L&D-ers om onderling te netwerken

Je merkt het, ik ben fan.

Welke kennis deelde ze dit jaar met ons?

Allereerst legde ze aan de hand van vier factoren uit waarom purpose juist nu zo relevant is.

Factor 1: Ze nam ons mee terug naar de tijd en het gevoel van de corona pandemie. Naar de schok, de angst, de onzekerheid en het verdriet. Ze liet ons heel goed stilstaan bij het feit dat wij als samenleving door een hele zware periode zijn gegaan, te vergelijken met een periode van rouw na het verlies van een dierbare. En, zo legde ze uit, na een periode van rouw komt een periode van zoeken naar betekenis (purpose). Na een groot verlies proberen mensen betekenis te geven aan dat verlies of proberen mensen een nieuwe vorm van betekenis in hun leven te vinden. Ofwel: na een periode van rouw en verlies begint een zoektocht naar purpose. Dat doen mensen nu massaal.

Factor 2: Door de pandemie zijn veel van onze routines verbroken. In plaats van elke dag op reis naar het werk, zaten we massaal thuis. We konden niet meer sporten, niet meer uit, niet meer winkelen, we zagen onze familie en vrienden minder, of op afstand. Door het verbreken van deze routines, ontstaat er ruimte voor iets nieuws. En daarmee starten veel mensen ook de zoektocht naar een betekenisvol(ler) leven.

Factor 3: De afgelopen jaren waren uitputtend en vermoeiend. Een deel van de mensen leed aan burnout-achtige verschijnselen, of zelfs aan burnout. Vanuit deze staat van uitputting en dit gevoel van zinloosheid, beginnen veel mensen uiteindelijk weer te zoeken naar betekenis.

Factor 4: De meeste mensen kunnen en willen leren en groeien na een periode van stress, verdriet en angst. Dat heet Post Traumatic Growth. Onderdeel van Post Traumatic Growth is de zoektocht naar purpose, het verlangen om het ‘beter’ te doen dan voor de zware periode.

Door de combinatie van deze vier factoren zijn mensen nu op zoek naar betekenisvol werk. Een gevolg hiervan is bijvoorbeeld The Great Resignation, waar elke organisatie nu last van heeft. Daarom is het zo relevant en slim om tijd en energie te steken in de zoektocht naar purpose, zowel voor de medewerkers als de organisatie.

Vervolgens overlaadde Britt ons ook nog met een enorme lijst van voordelen. Deze voordelen ervaart een mens, samenleving of organisatie als veel mensen een ‘purpose-driven’ leven hebben. Wat voorbeelden van die voordelen zijn:

1.    Verlaagt het risico op dementie met 50%
2.    Verlaagt het risico op depressie
3.    Zorgt ervoor dat een mens beter voor zijn mentale gezondheid zorgt
4.    Verlaagt het risico op hart- en vaatziekten met 44%
5.    Verhoogt de levensverwachting
6.    Vergroot het gevoel van comfort met een divers samengestelde gemeenschap
7.    Verlaagt de kans dat iemand zich laat leiden door vooroordelen
8.    Verkort de tijd die iemand nodig heeft om te herstellen van verdriet en tegenslag

Een enorme lijst met individuele en maatschappelijke voordelen. Bovendien, levert het organisaties ook veel op als medewerkers een gevoel van purpose ervaren. In de podcast hoor je een aantal voordelen. Daarnaast hebben organisaties met een groot gevoel van purpose:

1.    30% meer en/of beteren innovaties
2.    40% hogere medewerkers retentie
3.    Een hogere beurswaarde
4.    Een betere werkgeversreputatie
5.    Een hogere aantrekkelijkheid voor klanten; 66% van consumenten zou overstappen naar een purpose gedreven organisatie

Het aantal voordelen is enorm! En zo nam Britt ons tenslotte mee in wat strategieën voor leiders of organisaties om meer ‘purpose-driven’ te leven, of om überhaupt op zoek te gaan naar purpose. In de podcast bespreken Jeanne en ik twee van die strategieën:

De eerste strategie is om medewerkers in een organisatie te helpen om hun persoonlijke purpose te vinden en onder woorden te brengen. Veel mensen vinden ‘purpose’ vaak abstract en vaag, daarom zet ik hieronder een lijst met handige vragen om het gesprek op gang te brengen.

De tweede strategie is om als organisatie, met hulp van de medewerkers, te ontdekken waar de purpose van de organisatie, en de uitvoering van het werk een conflict met elkaar hebben. Ofwel: waar maakt een organisatie zijn purpose niet waar?

Er zijn nog meer voordelen, er is nog meer onderzoek en er zijn nog meer strategieën? Hieronder plaats ik wat links als je meer wilt weten over purpose en het onderzoek van Britt. Met wie ik na haar presentatie, natuurlijk, op de foto ging!

Ik hoor graag wat je van de podcast vindt!

Geniet van het leven!

Jan-Peter

Luister de podcast via Spotify
Luister de podcast via Apple


Still hungry?
Ik heb een lijst met boeken en wat links naar onderzoeken over dit onderwerp:

Wired to connect – Britt Andreatta
The purpose economy – Aaron Hurst
Creating belonging – Justin M. Reinert
The Purpose Factor – Brian Bosché, Gabrielle Bosché
What on earth am I here for? – Rick Warren
Reinventing organizations – Frederic Laloux

Links naar diverse relevante onderzoeken:

https://hbr.org/2018/11/9-out-of-10-people-are-willing-to-earn-less-money-to-do-more-meaningful-work

https://hbr.org/2020/03/that-discomfort-youre-feeling-is-grief

https://www.mckinsey.com/business-functions/people-and-organizational-performance/our-insights/the-search-for-purpose-at-work

https://www.nature.com/articles/srep16891

Podcast
Blog
Organisatie ontwikkeling

#

110

Purpose: op zoek naar betekenis.

1/10/2022
27min