Thought Leader: Deel je kennis en kunde - er zijn alleen maar voordelen.
Thought Leadership is een term die verwijst naar individuen of organisaties die worden erkend als experts in hun vakgebied omdat ze bijdragen aan het denken over hun vak en de mening van anderen beïnvloeden. Hiermee geven Thought Leaders vorm aan de toekomst van hun vak.
Zo, dat klinkt heel groots en meeslepend! Daar moet je vast een driedubbel geleerde professor voor zijn. Niets is minder waar. Iedereen kan bijdragen aan de ontwikkeling en verbetering van hun vak en als er op aarde 1 gemeenschap is die daarin voorop zou moeten lopen dan zijn wij het! Wij L&D-ers, leerkrachten en trainers. Wij zitten op leren. Wij weten in elke cel van ons lijf dat als je kennis deelt, je het vermenigvuldigt.
Dus gaat de podcast van vandaag over bijdragen aan ons vak. Ieder van ons heeft kennis en vaardigheden die waardevol zijn, waar anderen van kunnen leren. En ik moet eerlijk zeggen dat ik deze podcast niet had gemaakt als ik niet was genomineerd voor Thought Leader van het Jaar door onze beroepsvereniging Develhub.
Sinds mijn nominatie (en winst) heb ik van zoveel mensen gehoord hoe ze het delen van kennis waarderen. Of het via een boek, een TikTok, een post of een podcast gaat… het vindt meer gehoor dan je denkt. In elk geval dan ík dacht. Dus laten we kijken hoe je kunt bijdragen!
Je kunt het werkelijk op allerlei manieren doen; Aan de koffietafel met collegae. Via een Insta post. Een filmpje op TikTok. LinkedIn is hét platform om te delen. Neem deel aan een debat. Geef een gastcollege aan studenten. Neem deel aan je branchevereniging. Organiseer een webinar. Spreek in je buurthuis. Deel een podcast of nodig jezelf uit om een podcast te maken. (ja, dit is een hint.)
Naast dat kennis delen makkelijker kan, zijn er veel redenen waarom leerprofessionals ernaar zouden moeten streven ‘opinieleiders’ te zijn. In de podcast neem ik ze in detail door met Jan-Peter, maar hier zijn er een paar:
Nummer 1
Positioneer jezelf als een materiedeskundige: Thought Leadership stel jezelf als leerprofessionals in staat om je te profileren als expert in je vakgebied, wat waardevol kan zijn voor loopbaanontwikkeling en het opbouwen van geloofwaardigheid. Je vertelt hiermee je potentiële klanten waar je jou over zouden moeten bellen. En hierdoor word je nog beter in je vak en groeit je expertise.
Nummer 2
Deel kennis en inzichten: Een van de belangrijkste doelen van Thought Leadership is het delen van kennis en inzichten met anderen. Door je expertise en inzichten te delen, kunnen lerende professionals anderen helpen leren en groeien, en bijdragen aan de algehele ontwikkeling van ons vakgebied. En wie houdt daar nou niet van? Anderen beter maken! (En ja, in de podcast gaan we in op de angst die sommigen hebben dat anderen er met jouw kennis vandoor gaan.)
Nummer 3
Het denken van anderen beïnvloeden en vormgeven: als Thought Leader (of kennis-deler) kunnen leerprofessionals het denken van anderen beïnvloeden en vormgeven, en helpen om de richting van ons vakgebied vorm te geven. Dit kan vooral belangrijk zijn als het gaat om het vormgeven van beleid of het nemen van beslissingen die van invloed zijn op de branche. Denk aan hoe sommige trainers opstonden toen ineens al het leren werd gecanceld tijdens het begin van de corona pandemie. Zij stonden op en riepen: “ho, niet stoppen met leren want de leerbehoefte is juist toegenomen”. Ze kwamen met webinars, artikelen en boeken en tips over hoe leren online vorm te geven. En hielden daarmee ons land aan het leren.
Nummer 4
Blijf op de hoogte en blijf voorop: Als je je kennis deelt, dan eis je van jezelf dat je op de hoogte blijft van het laatste onderzoek, trends en ontwikkelingen in je vakgebied. Door actief deel te nemen aan Thought Leadership-activiteiten, kun je ervoor zorgen dat je voorop loopt in je branche en goed gepositioneerd bent om je aan te passen aan nieuwe ontwikkelingen en veranderingen. Als je iets deelt krijg je ook reacties van anderen en dus scherp je je eigen kennis en kunde verder aan.
Wat kun je doen om over te gaan tot kennis delen? Als je het nog nooit hebt gedaan buiten de veilige omgeving van je klaslokaal of trainingszaal, dan heb je een zetje nodig.
a. Pak je mindset beet en zet je groeimindset op: je kunt dit leren.
b. Kijk hoe anderen dit doen op LinkedIn bijvoorbeeld.
c. Word lid van je branchevereniging en zorg voor input in je eigen brein: www.develhub.nl
d. Volg de 5 genomineerden voor de Thought Leader award van 2022. Zij doen voor hoe het moet, elk op hun eigen wijze. Kijk wat je aanspreekt en probeer het.
Zet ‘em op!
Jeanne
Luister hier de podcast op Spotify
Luister hier de podcast via Apple
Bekijk hieronder de podcast op Youtube