Creatievere deelnemers maken meer impact
Creativiteit voor trainers en L&D’ers
Voor trainers en mensen in Learning & Development (L&D) is creativiteit essentieel. Of je nu een nieuwe training ontwerpt of deelnemers helpt om zelf oplossingen te bedenken voor hun uitdagingen, creativiteit is cruciaal. Het constant herhalen van hetzelfde kunstje kan saai worden en weinig effectief zijn. Maar als je deelnemers verrast met nieuwe werkvormen en hen uitdaagt om op een andere manier na te denken, schieten hun neuronen in actie. Dit verhoogt het leerrendement.
De vraag is: hoe zorg je ervoor dat je eigen creativiteit makkelijker naar boven komt? En hoe help je anderen om creatiever te worden?
Dat is waar de wetenschap om de hoek komt kijken. Want de sleutel tot meer creativiteit ligt verborgen in je eigen brein, zo leggen Marieke Aantjes en Anouk van Bussel van Ynnovate uit in podcast aflevering 203.
Wat houdt ons tegen?
In je brein heb je iets dat ‘latente inhibitie’ wordt genoemd, een soort filter dat ervoor zorgt dat je niet alles in je omgeving onbewust opneemt. Dit helpt je om geconcentreerd te blijven op wat belangrijk is en voorkomt dat je de hele dag met allerlei prikkels wordt overspoeld. Zonder dit filter zouden we ons gedragen als peuters die overal op reageren. Heel handig dus, dat filter. Maar... het kan ook je creativiteit in de weg zitten. Want om creatieve ideeën te genereren, moet je juist nieuwe associaties kunnen maken tussen dingen die niet direct voor de hand liggen.
Het goede nieuws? Dat filter kun je af en toe een beetje lager zetten.
Dopamine als creativiteit-booster
Hoe krijg je dat filter omlaag? Hier komt dopamine in beeld. Dit stofje in je brein is van invloed op je latente inhibitie: hoe meer dopamine, hoe zwakker dat filter, en hoe meer nieuwe ideeën kunnen opborrelen. Dopamine krijg je op twee manieren: door externe prikkels zoals sporten, koud douchen, of zelfs een hoge ruimte met veel licht. Maar er zijn ook interne prikkels: iets afstrepen van je to-do lijst, een compliment ontvangen of geven, of bewust dankbaarheid ervaren.
Hoe meer dopamine, hoe makkelijker je brein nieuwe associaties maakt. En laat die associaties nou precies de basis zijn van creativiteit!
Een slimme manier om creativiteit in je trainingen te brengen, is door technieken te gebruiken die het maken van nieuwe associaties stimuleren. Dit kan deelnemers helpen om zelf nieuwe oplossingen te bedenken door hun bestaande kennis op onverwachte manieren te combineren.
Hoe stimuleer je creativiteit bij je deelnemers?
Het stimuleren van creativiteit is niet alleen een kwestie van goede werkvormen. Je kunt deelnemers ook intrinsiek motiveren door te zorgen dat ze een gevoel van autonomie, competentie en verbondenheid ervaren. Volgens onderzoekers zoals Deci en Ryan (1980) zijn dit de drie psychologische basisbehoeften die leiden tot intrinsieke motivatie en daarmee tot meer creativiteit.
- Autonomie: Geef deelnemers de vrijheid om zelf keuzes te maken in hun leerproces.
- Competentie: Zorg dat ze zich bekwaam voelen in wat ze doen. Successen vieren is hier cruciaal.
- Verbondenheid: Creëer een gevoel van samenhorigheid in je groep. Dit zorgt voor vertrouwen en meer openheid, wat creatief denken makkelijker maakt.
Als je deze basisbehoeften weet te prikkelen, stimuleer je niet alleen hun dopamine-aanmaak, maar ook hun creativiteit. Het resultaat? Proactievere, meer radicale en idealistischere ideeën, ook in een omgeving zoals de publieke sector, waar men vaak vooral realistisch en pragmatisch te werk gaat.
Dus, wil je dat jouw deelnemers écht out of the box denken? Begin met een klein dopamineshotje!
Kijk hier op de website van Ynnovate voor meer informatie en hulp bij creativiteit en innovatie.