Hoe hou je mensen gemotiveerd? Het Goldilocks principe
Vandaag gaat over een model dat iedere trainer, L&D-er en ook manager moet kennen.
Maar voor we erin duiken… wie was Goldilocks eigenlijk?In het Nederlands heet ze Goudlokje. De drie beren of Goudhaartje en de drie beren is een Engels sprookje. Het werd voor het eerst gepubliceerd in 1837.
Het verhaal gaat over drie beren die in een huis in het bos wonen. Ze hebben pap gemaakt en terwijl die afkoelt gaan ze een stuk wandelen. Een meisje, genaamd Goudlokje vanwege haar goudblonde haar, loopt langs hun huis, ziet dat het leeg is en besluit naar binnen te gaan. Ze probeert de drie stoelen uit, waarbij ze er één breekt, en kiest de beste stoel uit om op te zitten.
Ze probeert de drie borden pap uit en eet het bord leeg dat het best op temperatuur is (niet te warm, niet te koud, precies goed). Vervolgens probeert ze de bedden uit. Alleen het beste bed voldoet aan haar eisen (niet te hard, niet te zacht, precies goed) en daarin besluit ze te gaan slapen. Als de beren terugkomen zijn ze geschokt. Ze ontdekken dat een van de borden leeg is, een stoel kapot is en dat er iemand in een van hun bedden slaapt. Uit schaamte vlucht Goudlokje het huis uit om nooit meer terug te komen.
Maar wat is dan het Goldilocks principle? Het wordt in ontzettend veel disciplines gebruikt.
In de ontwikkelingspsychologie verwijst het 'Goldilocks Principle' naar de voorkeur van kinderen om hun aandacht te richten op gebeurtenissen die niet te eenvoudig zijn waardoor ze zich zouden vervelen, en ook niet te ingewikkeld om te begrijpen.
Het roept ons op als L&D-ers maar ook als managers, om te zorgen dat mensen precies genoeg uitdaging en groei hebben. Geef je ze te makkelijke taken dan krijg je BOREDOM of Boring training. Dat zorgt ervoor dat de inzet en prestaties met het verstrijken van de tijd steeds verder zakt.
Geef je te grote uitdagingen en is het leren of werk te spannend, dan gaan mensen falen, worden onzeker en zakken de prestaties en het moreel ook.
Zaak is dus om precies in de Goldilocks zone te zitten.Genoeg uitdagingen, genoeg stretch!
In gesprek met opdrachtgevers en deelnemers levert dit principe erg leuke inzichten op!
Jeanne
Ja mijn haar is Nep-Goldilocks ;-)
Luister hier de podcast via Spotify
Luister hier de podcast via Apple
Bekijk hieronder de podcast via Youtube.