Gemeente Den Haag - Handhavingsorganisatie

Case

“Van instrueren naar begeleiden, van vertellen naar coachen”

Client

Gemeente Den Haag - Handhavingsorganisatie

Jaar

2022

Traject

Coachend Begeleiden
Vraagstuk

Het vraagstuk

Binnen de grote groep van Handhavers en BOA’s is er een groep medewerkers met de rang Senior of Mentor. Deze collega’s hebben de rol om andere collega’s te coachen en te begeleiden. Dat gebeurt nu nog niet goed genoeg. Ontwikkel een leertraject dat als doel heeft om het gedrag dat past bij coachen en begeleiden te ontwikkelen en zichtbaar toe te passen.

Uitdaging

De uitdaging

Dit traject moesten we ontwerpen en uitvoeren in een organisatie met grote operationele druk en waarbij er altijd incidenten kunnen gebeuren. Het was dus zaak om zo efficiënt mogelijk te organiseren. Daarnaast werkte de behoorlijk hiërarchische cultuur het echte coachen tegen; mensen waren gewend om te instrueren en instructies te krijgen.

Oplossing

De oplossing

We begonnen met een grondige onderzoeksfase, vanwege de specifieke cultuur en werkomstandigheden. Via enkele bijeenkomsten met een projectgroep (inclusief aankomende deelnemers) en meelopen en -kijken, kregen we een goede indruk van de omstandigheden van het werk van deze Seniors en Mentoren.

Hierna bepaalden we wat het gedrag was waarop we ons gingen richten. Dat werd:
- Aanspreken (kritisch en waarderend) van collega’s
- Actief om feedback vragen
- Vragen stellen om de ander naar een oplossing te begeleiden
- Uitleggen van keuzes

Vanuit die kennis en doelen ontwierpen we een leertraject dat bestond uit korte, impactvolle workshops waarin steeds twee nieuwe technieken of methoden centraal stonden. Elk van deze technieken of methoden linkten we naar de rollen van de Senior of Mentor en naar het gedrag dat hoort bij coachen en begeleiden. We maakten gebruik van onze eigen modellen, oefeningen, werkvormen en storytelling om de engagement van de deelnemers constant hoog te houden.

De deelnemers verlieten elke workshop met één hele praktische opdracht om met één van de technieken aan de slag te gaan.

In elke workshop kwamen deze vaste elementen terug:
1. Reflectie met een buddy
2. Quiz of challenge om te herhalen
3. Twee nieuwe technieken of methoden
4. Oefenen met de nieuwe technieken of methoden
5. Plannen maken met een buddy
6. Feedback van de trainer

We trainden niet alleen op Skillset, maar ook op Mindset. De eerste workshops besteedden we aandacht aan een visie op een moderne mensgerichte stijl van coachen en aansturen, zodat de technieken vanuit de goede grondhouding werden toegepast.

Om de deelnemers te helpen het goed uit te voeren, ontwierpen we een boekje met daarin alle belangrijkste kennis en advies hoe toe te passen. Het boekje maakten we op zo’n formaat dat het in de broekzak van het uniform pastte.

Resultaat

Meetbaar resultaat

Een toename van het doelgedrag met:

74% Stijging doelgedrag: aanspreken (kritisch en waarderend) van collega’s

1308% Stijging doelgedrag: Actief om feedback vragen

251% Stijging doelgedrag: Vragen stellen om de ander naar een oplossing te begeleiden

559% Stijging doelgedrag: Uitleggen van keuzes

Ook interesse in een Talent Challenge onboarding traject?

Maak een afspraak met ons en we kijken naar de mogelijkheden!

we are

Brainbakery

Als je kiest voor een training, dan wil je resultaat. Je wil dat je mensen veel leren, dat de tijd voorbijvliegt en je wil resultaten voor je organisatie. Meetbare resultaten. Dat is wat Brain Bakery doet.

Door onze wetenschappelijke onderbouwing in combinatie met onze No More Boring Learning filosofie bereiken we business resultaten die er niet om liegen.